„A SEBÉSZET TÖRTÉNETE…1846-BAN KEZDŐDÖTT A NARKÓZIS FELFEDEZÉSÉVEL, S A FÁJDALOMMENTES OPERÁCIÓ LEHETŐSÉGÉVEL. AMI AZELŐTT VOLT, CSUPÁN ÉJSZAKÁJA VOLT A TUDATLANSÁGNAK, A KÍNNAK ÉS A SÖTÉTSÉGBEN VALÓ MEDDŐ TAPOGATÓDZÁSNAK.” BERTRAND GOSSET

„ELKÉPZELHETŐ-E NAGYOBB BIZALOM EGYIK EMBER RÉSZÉRŐL A MÁSIK IRÁNT, MINT AMIKOR VALAKI BELEEGYEZIK ABBA, HOGY A MÁSIK BÓDÍTÓ MÉREGGEL FÁJDALMATLAN ÉS ÖNKÍVÜLETI ÁLLAPOTBA HOZZA ÉS SZEMÉLYÉT NEKI KISZOLGÁLTASSA.” BILLROTH T.

Érzéstelenítés

T. Doktor Úr!

Az alábbi ortopéd státusszal rendelkezem. Mi a véleménye kaphatok szüléskor gerincbe érzéstelenítést? Érinti az a problémás területemet?

"Vizsgálattal b.o. alsó végtagot kímélő járás, b.o. jelzetten poz. AV nyújtási próba, b.o mm. peronei, m. ext.hall.long., m.tib.ant. 4, egyebeket intact motorium, b.o. L.5 paraesthesia. Szabad csípőmozgások. Rtg. felvételen b.o. convex lumbalis scoliosis"

Válaszát előre is köszönöm!
Szabó Mónika

Kedves Szabó Mónika!

Kedves Szabó Mónika!  

A honlap még csak részlegesen működik, emiatt a késlekedő válasz és elnézést érte. Köszönöm kérdését és a következőt válaszolom:

A leírt neurológiai státusz önmagában nem kontraindikálja a szüléskor alkalmazott gerinc közeli (spinális vagy epidurális) érzéstelenítés elvégzését. Kérdés, mi okozza ezeket a tüneteket, a scoliosis, vagy valami más! Az külön szerencse, hogy már van egy neurológiai státusz, ami rögzíti a meglévő állapotot és így kizárható az érzéstelenítés okozta (állapot)változás.

Amennyiben a gerinc görbülete a szúrás helyén jelentősen megváltozott, megnehezítheti a beavatkozás elvégzését, ezért feltétlenül a röntgenfelvétel megtekintése és gyakorlott kéz szükséges.  

Összegezve: amennyiben más ellenjavallata nincs a regionális érzéstelenítésnek, úgy mind a szülési fájdalom csillapítására, mind (az esetleges) császármetszés érzéstelenítésére kaphat akár spinális, akár epidurális módon fájdalomcsillapítást
 
Üdvözlettel:
Dr. Sugár István
aneszteziológus

ALTATTÁK MÁR?
MONDJA EL (JÓ VAGY ROSSZ) ÉLMÉNYÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK
ALTATNI FOGJÁK?
TEGYE FEL KÉRDÉSÉT, TUDJUK MEG FÉLELMÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK