„A SEBÉSZET TÖRTÉNETE…1846-BAN KEZDŐDÖTT A NARKÓZIS FELFEDEZÉSÉVEL, S A FÁJDALOMMENTES OPERÁCIÓ LEHETŐSÉGÉVEL. AMI AZELŐTT VOLT, CSUPÁN ÉJSZAKÁJA VOLT A TUDATLANSÁGNAK, A KÍNNAK ÉS A SÖTÉTSÉGBEN VALÓ MEDDŐ TAPOGATÓDZÁSNAK.” BERTRAND GOSSET

„ELKÉPZELHETŐ-E NAGYOBB BIZALOM EGYIK EMBER RÉSZÉRŐL A MÁSIK IRÁNT, MINT AMIKOR VALAKI BELEEGYEZIK ABBA, HOGY A MÁSIK BÓDÍTÓ MÉREGGEL FÁJDALMATLAN ÉS ÖNKÍVÜLETI ÁLLAPOTBA HOZZA ÉS SZEMÉLYÉT NEKI KISZOLGÁLTASSA.” BILLROTH T.

8 hónapos kicsi altatása

Tisztelt Doktor Úr!

Aggódó anyukaként írok önnek remélve, nincs mitől félnem.
8 hónapos kisfiam lábfejlődési rendellenességgel született,( kétoldali dongaláb) 2 hét múlva esedékes az első korrekciós műtét,melyet altatásban végeznének el.
Ahogy közeleg az idő nagyon félek, hogyan hat majd erre a kis csöpp szervezetre az altatószer.Még nem beszéltünk az ottani aneszt.orvossal,mégis türelmetlen vagyok e téren mi-és hogyan fog zajlani,hogyan altatnak egy ilyen kis gyermeket mint az én kis kincsem és milyen mellékhatások várhatók a kora miatt nem-e túl kockázatos????

válaszát előre is köszönöm!

Anna.

Tisztelt Anyuka, Kedves Anna!

Tisztelt Anyuka, Kedves Anna!

Aggódását megértem, de nincs mitől félnie.

Az aneszteziológia sokat fejlődött az elmúlt években, kitűnő készülékeket és új altatószereket fejlesztettek ki, ennek köszönhetően a páciensek biztonsága is sokat javult.

Ez egy speciális területe az altatóorvoslásnak, a csecsemőt nem tekinthetjük kis méretű felnőttnek, mások az anatómiai viszonyok, más az élettan, így az érzéstelenítéseket erre képzett gyerekaneszteziológusok végzik. Speciális eszközökkel, arányosan számított gyógyszeradagokkal az ön gyermekénél fiatalabbakat, sőt akár koraszülötteket is rutinszerűen altatnak, mellékhatások és szövődmények nélkül.

Nekem csecsemőkkel gyakorlatom nincs, így a korrekciós műtét szokásos érzéstelenítési módszereiről további felvilágosítást adni nem tudok. Mivel az altatás előtt általában szokott lenni előzetes aneszteziológiai konzultáció és vizsgálat, keresse mihamarabb az intézet szakemberét, aki elmondja az előkészítés rendjét és az altatás menetét. Ezután aggodalma remélhetőleg teljesen megszűnik.

Kérdését, bizalmát megköszönve kívánok jó egészséget kicsijének,

 

Dr Sugár István

 

aneszteziológus

ALTATTÁK MÁR?
MONDJA EL (JÓ VAGY ROSSZ) ÉLMÉNYÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK
ALTATNI FOGJÁK?
TEGYE FEL KÉRDÉSÉT, TUDJUK MEG FÉLELMÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK