„A SEBÉSZET TÖRTÉNETE…1846-BAN KEZDŐDÖTT A NARKÓZIS FELFEDEZÉSÉVEL, S A FÁJDALOMMENTES OPERÁCIÓ LEHETŐSÉGÉVEL. AMI AZELŐTT VOLT, CSUPÁN ÉJSZAKÁJA VOLT A TUDATLANSÁGNAK, A KÍNNAK ÉS A SÖTÉTSÉGBEN VALÓ MEDDŐ TAPOGATÓDZÁSNAK.” BERTRAND GOSSET

„ELKÉPZELHETŐ-E NAGYOBB BIZALOM EGYIK EMBER RÉSZÉRŐL A MÁSIK IRÁNT, MINT AMIKOR VALAKI BELEEGYEZIK ABBA, HOGY A MÁSIK BÓDÍTÓ MÉREGGEL FÁJDALMATLAN ÉS ÖNKÍVÜLETI ÁLLAPOTBA HOZZA ÉS SZEMÉLYÉT NEKI KISZOLGÁLTASSA.” BILLROTH T.

Altatás után

Tisztelt Válaszoló!

Túl vagyok egy vetélésen, amit műtétileg fejeztek be. Ez volt eddig a 3., de ilyen problémám altatás után nem volt még, most lépett csak fel.Amikor az este hazértünk, már érztem, hogy a mellkasomon a sternum középső harmadában van 1 pont amihez ha hozzáérek, akkor fáj. Így nem látszik semmi, nem, kék vagy piros. Ez 2. napja áll fenn és eddig még nem múlt el. Alapból nem fáj, de ha fekszem és oldalra fordulok, akkor is fáj. A torkom kicsit furcsának érzem, de gondolom ez a tubusnak köszönhető. A kérdésem az lenne, hogy megnyomhattták-e valamivel ezt a részt nálam, vagy semmi köze nem lehet az altatáshoz?

Köszönöm válaszát: Emese

Tisztel kérdező, Kedves Emese !

Tisztel kérdező, Kedves Emese !

Bár a részleteket nem ismerem, véleményem, hogy a „sternum közepén” kialakult fájdalom nem függhet össze az altatással. A torokpanasz elvileg lehet a tubustól, kíméletes intubálás után is jelentkezhet, pár napig tart. Azonban nem vagyok benne biztos, hogy intubálták a rövid altatáshoz, így ez sem függ össze az altatással. Amennyiben panaszai továbbra is fennálnak, forduljon szakemberhez.

 
Kérdését, bizalmát megköszönve, üdvözlettel,
 
Dr Sugár István
Aneszteziológus

ALTATTÁK MÁR?
MONDJA EL (JÓ VAGY ROSSZ) ÉLMÉNYÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK
ALTATNI FOGJÁK?
TEGYE FEL KÉRDÉSÉT, TUDJUK MEG FÉLELMÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK