„A SEBÉSZET TÖRTÉNETE…1846-BAN KEZDŐDÖTT A NARKÓZIS FELFEDEZÉSÉVEL, S A FÁJDALOMMENTES OPERÁCIÓ LEHETŐSÉGÉVEL. AMI AZELŐTT VOLT, CSUPÁN ÉJSZAKÁJA VOLT A TUDATLANSÁGNAK, A KÍNNAK ÉS A SÖTÉTSÉGBEN VALÓ MEDDŐ TAPOGATÓDZÁSNAK.” BERTRAND GOSSET

„ELKÉPZELHETŐ-E NAGYOBB BIZALOM EGYIK EMBER RÉSZÉRŐL A MÁSIK IRÁNT, MINT AMIKOR VALAKI BELEEGYEZIK ABBA, HOGY A MÁSIK BÓDÍTÓ MÉREGGEL FÁJDALMATLAN ÉS ÖNKÍVÜLETI ÁLLAPOTBA HOZZA ÉS SZEMÉLYÉT NEKI KISZOLGÁLTASSA.” BILLROTH T.

Az aneszteziológia világnapja

Október 16 volt az aneszteziológia világnapja mely az 1848 október 16-án Bostonban végrehajtott első sikeres éternarkózisnak állít emléket. A nemzeti aneszteziológus társaságok világszervezete kezdeményezésére 150 országban emlékeznek a jeles orvostörténeti eseményre.

Hazánkban a Pécsi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézete nyílt napot rendezett a lakosság részére, hogy megismerhessék az aneszteziológusok munkáját, az általuk használt eszközöket, előadásokat tartottak és műtőlátogatást is szerveztek.

De miért is fontos megemlékezni erről az eseményről? Mi volt előtte, és mi változott?

A 18. század közepéig a fájdalom volt a műtéttel járó legnagyobb gyötrelem, mert mint azt Warren professzor elismerte „sebészkésünk elválaszthatatlan a fájdalomtól”. Albert Schweitzer 1931-ben pedig így fogalmazott: „a fájdalom a halálnál is rettenetesebb úr”. Akkoriban, az egyetlen gyógyulást jelentő sebészkéstől sokakat a fájdalmas szenvedés tartott vissza. Gyakorta előfordult, hogy nem a műtét, hanem a fájdalom vagy az attól való rettegés sokkoló hatása okozott halált.

De régen a „sebészeknek is fájt a műtét”, mert érzelmileg megviselte őket, hogy a beteg öntudatánál van, és fáj neki a beavatkozás. ( Index.hu /Tudomány)

Ezért óriási jelentősége volt, hogy az első sikeres éternarkózis után a beteg kijelentette, a műtét alatt semmilyen fájdalmat nem érzett. Ezzel megszületett a műtéti fájdalomcsillapítás tudománya, az ANESZTEZIOLÓGIA, a fájdalommentes operálás lehetősége pedig megnyitotta a műtétes gyógyítás sikeres korszakát. A narkózis felfedezésével, a fájdalommentes operáció lehetőségével elkezdődhetett a sebészet évszázada, amelynek történetét Jürgen Thorwald foglalta össze. (Jürgen Thorwald A sebészet évszázada 1959 Gondolat könyvkiadó). Ami pedig előtte volt, az a tudatlanság, a kín és a sötétben való meddő tapogatózás volt.

Bostonban indult tehát az altatóorvoslás története, amely a kezdeti műtőbeli bódítás-fájdalomcsillapításból sokrétű, nélkülözhetetlen tudománnyá vált. Ma már az aneszteziológia dinamikusan fejlődő, önálló orvosi szakterület, a szakképesítés az „aneszteziológia és intenzív terápia” szakvizsga. Alapvető feladata a fájdalommentesség biztosításán kívül, az életfontosságú szervek működésének ellenőrzése és a kóros állapotok kezelése mind a műtéti érzéstelenítés, mind az intenzív terápia során.

Napjainkban a kórházi betegek 75-80 százaléka találkozik az aneszteziológussal, vagy, azért, mert operálni kell, vagy a betegség kritikussá válása esetén, az intenzív osztályon gyógyítják az aneszteziológus-, intenzív terápiás szakemberek.

A tudomány, a gyógyszeripar, és a technikai fejlődés lehetővé tette, hogy a páciens rossz élmény nélkül aludjon el, fájdalmat ne érezzen, kellemesen és nyugodtan ébredjen. A korszerű készülékek segítségével pedig az aneszteziológia biztonságossá vált.

A köztudatban azonban még ma is sok tévhit, rémtörténet él, és van, aki retteg, hogy felébred műtét közben, van, aki attól fél, hogy a műtét végén nem ébred fel. Napjainkban ezek a hibák a személyre szabott narkózisvezetéssel, gondos ellenőrzés mellett nem szabad, hogy előforduljanak.

Hogy mindez miként valósulhat meg, mi volt a fejlődés menete, legyen egy következő írás tárgya.

 

dr Sugár István aneszteziológus

 

utóirat: néhány hónappal Boston után Szegeden is elvégezték az első műtéteket éter bódításban. A történelmi események izgalmas részletei a www.altatas.hu honlapon olvashatóak – „AETHER DAY” Szegeden címmel.

 

CsatolmányMéret
HABERMANN GUSZTÁV: "AETHER DAY" SZEGEDEN632.79 KB

ALTATTÁK MÁR?
MONDJA EL (JÓ VAGY ROSSZ) ÉLMÉNYÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK
ALTATNI FOGJÁK?
TEGYE FEL KÉRDÉSÉT, TUDJUK MEG FÉLELMÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK