„A SEBÉSZET TÖRTÉNETE…1846-BAN KEZDŐDÖTT A NARKÓZIS FELFEDEZÉSÉVEL, S A FÁJDALOMMENTES OPERÁCIÓ LEHETŐSÉGÉVEL. AMI AZELŐTT VOLT, CSUPÁN ÉJSZAKÁJA VOLT A TUDATLANSÁGNAK, A KÍNNAK ÉS A SÖTÉTSÉGBEN VALÓ MEDDŐ TAPOGATÓDZÁSNAK.” BERTRAND GOSSET

„ELKÉPZELHETŐ-E NAGYOBB BIZALOM EGYIK EMBER RÉSZÉRŐL A MÁSIK IRÁNT, MINT AMIKOR VALAKI BELEEGYEZIK ABBA, HOGY A MÁSIK BÓDÍTÓ MÉREGGEL FÁJDALMATLAN ÉS ÖNKÍVÜLETI ÁLLAPOTBA HOZZA ÉS SZEMÉLYÉT NEKI KISZOLGÁLTASSA.” BILLROTH T.

Csípő műtét

T.Doktor Úr!

2hét múlva kell mennem csípő műtétre(diagnózis:Coxae saltans)
17éves vagyok, sosem műtöttek még,egy kicsit tartok az altatástól.
Viszont 2kb.20perces beavatkozásról van szó,ezért ajánlották az altatást.
Mondjuk inkább altassanak, minthogy a gerincérzéstelenítés miatt lebénuljak, vagy tartós fájdalom alakuljon ki a tűszúrás helyén + fejfájás.Ezeket az információkat egy ismerősöm mondta,neki máig is fáj a szúrás helye,és azt mondta ha választhatna ismét,csakis altatást kérne!-Hogy őszinte legyek kicsit megíjesztett, ezért is ragaszkodom az altatáshoz az ortopédorvos tanácsát megfogadva.
De még hátra van az altatóorvosi vizsgálat,ami néhány nap múlva lesz.
Addig is szeretném tudni hogyan altatnak, és ami különösen éérdekel,hogyan fognak felébreszteni??? mennyire lesz erős a fájdalom az ébredés után?

Köszönöm válaszát: Dóri.

Tisztelt Kérdező, Kedves Dóri !

Tisztelt Kérdező, Kedves Dóri !

 

A műtéti érzéstelenítés módját nem (feltétlenül) a beavatkozás hossza határozza meg, és nem az operatőr dönt.

(legfeljebb az aneszteziológus doktor és a műtétet végző sebész megbeszélik, mi az adott esetben és az adott intézetben a legjobb választás).

De ez az aneszteziológus felelőssége és a részletes tájékoztatás után a beteg választása.

A gerinc-közeli érzéstelenítés után bénulás, mint azt korábbi kérdésre / lásd: „térdműtét” / válaszolva írtam, szinte elképzelhetetlen.

„A gerincközeli érzéstelenítés megfelelő helyen, kellő körültekintéssel végezve, nem okozhat komolyabb szövődményeket. Bénulással járó idegrendszeri szövődmény csak a szakmai és sterilitási szabályok rendkívül durva megsértése esetén, elvétve fordulhat elő”.

 

Sajnos vannak tévhitek és rémhírek a módszerrel kapcsolatban.

 

Napjainkban a szúrás egy nagyon vékony tűvel történik, kötőszöveti szalagokon át, melyekben nincsenek fájdalomérző rostok. Maradandó fájdalmat csak az eltévedt tű okozhat, de ez elkerülhető tűvezető használatával és a helyes irány gondos megválasztásával. A fejfájás pedig, mint gyakran kiderül, legtöbbször a beteg fegyelmezetlensége miatt alakul ki.

 
Szintén a „térdműtét”-re válaszolva írtam: 

A gerincközeli érzéstelenítéssel egyébként is érdemes megbarátkoznia, hiszen ha egykor gyermeket szeretne, találkozhat vele, akár szülési fájdalomcsillapításként az epidurális, vagy császármetszéshez a spinális formájával.

Kérdéseit feltétlenül beszélje meg az altatóorvosi vizsgálat során leendő aneszteziológusával.

A narkózist általában vénásan adott szerrel vezetjük be, majd szükség szerint adagolt, oxigénnel dúsított altatógázok és gőzök tartják fent az alvás állapotát. A beavatkozás végén ezek adagolását megszüntetjük, jelentős része kiürül, és a páciens felébred.

Mivel a narkózis része az erős fájdalomcsillapító adása is, a műtét végén a fájdalom erőssége attól is függ, mennyit és mikor kap a szerből. A műtét utáni időszakban a különböző típusú fájdalomcsillapítók adása ismételhető.

 

Kérdését megköszönve, üdvözlettel,

 

Dr Sugár István

aneszteziológus

ALTATTÁK MÁR?
MONDJA EL (JÓ VAGY ROSSZ) ÉLMÉNYÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK
ALTATNI FOGJÁK?
TEGYE FEL KÉRDÉSÉT, TUDJUK MEG FÉLELMÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK