„A SEBÉSZET TÖRTÉNETE…1846-BAN KEZDŐDÖTT A NARKÓZIS FELFEDEZÉSÉVEL, S A FÁJDALOMMENTES OPERÁCIÓ LEHETŐSÉGÉVEL. AMI AZELŐTT VOLT, CSUPÁN ÉJSZAKÁJA VOLT A TUDATLANSÁGNAK, A KÍNNAK ÉS A SÖTÉTSÉGBEN VALÓ MEDDŐ TAPOGATÓDZÁSNAK.” BERTRAND GOSSET

„ELKÉPZELHETŐ-E NAGYOBB BIZALOM EGYIK EMBER RÉSZÉRŐL A MÁSIK IRÁNT, MINT AMIKOR VALAKI BELEEGYEZIK ABBA, HOGY A MÁSIK BÓDÍTÓ MÉREGGEL FÁJDALMATLAN ÉS ÖNKÍVÜLETI ÁLLAPOTBA HOZZA ÉS SZEMÉLYÉT NEKI KISZOLGÁLTASSA.” BILLROTH T.

Epeműtét

Tisztelt Doktor Úr!

A közeljövőben epeműtétet fognak végrehajtani rajtam, és bevallom, nagyon félek az altatástól. Pánikbeteg vagyok, 0,5. Frontint szedek. De egyfolytában az jár a fejemben, hogy nem fogok felkelni. Kérem, nyugtasson meg, egy pár bíztató szó jólesne!

Segítségét előre is köszönöm, tisztelettel: L. Henriett

Tisztelt Kérdező, Kedves Henriett!

Tisztelt Kérdező, Kedves Henriett!

 

Mint azt már korábban, pánikbetegek által feltett kérdésekre is válaszoltam, nincs oka az aggodalomra! Kérem olvassa el a nekik írt válaszaimat is!

Az altatástól való félelme alapbetegségéből is eredhet, amennyiben lehetséges (pl.: gépkocsit nem vezet), a nyugtató adagját átmenetileg emelni, vagy kiegészíteni kell. Fontos, hogy rendkívül erős drukk, izgalom, és leginkább félelem, ne alakuljon ki.

Mindenképp szeretném megnyugtatni, a betegsége kezelésére általában használt antidepresszáns és nyugtató más gyógyszercsoportba tartoznak, mint a vénás altatószer, ezért hatásuk közvetlenül nem összegződik. Természetesen fel fog ébredni, és az sem gond, ha előző nap is beveszi gyógyszereit.

A narkózist általában vénásan adott szerrel vezetjük be, majd szükség szerint adagolt, oxigénnel dúsított altatógázok és gőzök tartják fent az alvás állapotát. A beavatkozás végén ezek adagolását megszüntetjük, jelentős részük kiürül a szervezetből, és a páciens felébred.

Aggodalmától, azért feltétlenül beszéljen az altatást végző aneszteziológussal is, előzetesen!

Ne aggódjon, minden rendben lesz!

 

Kérdését megköszönve, üdvözlettel,

 

Dr Sugár István
Aneszteziológus

ALTATTÁK MÁR?
MONDJA EL (JÓ VAGY ROSSZ) ÉLMÉNYÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK
ALTATNI FOGJÁK?
TEGYE FEL KÉRDÉSÉT, TUDJUK MEG FÉLELMÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK