„A SEBÉSZET TÖRTÉNETE…1846-BAN KEZDŐDÖTT A NARKÓZIS FELFEDEZÉSÉVEL, S A FÁJDALOMMENTES OPERÁCIÓ LEHETŐSÉGÉVEL. AMI AZELŐTT VOLT, CSUPÁN ÉJSZAKÁJA VOLT A TUDATLANSÁGNAK, A KÍNNAK ÉS A SÖTÉTSÉGBEN VALÓ MEDDŐ TAPOGATÓDZÁSNAK.” BERTRAND GOSSET

„ELKÉPZELHETŐ-E NAGYOBB BIZALOM EGYIK EMBER RÉSZÉRŐL A MÁSIK IRÁNT, MINT AMIKOR VALAKI BELEEGYEZIK ABBA, HOGY A MÁSIK BÓDÍTÓ MÉREGGEL FÁJDALMATLAN ÉS ÖNKÍVÜLETI ÁLLAPOTBA HOZZA ÉS SZEMÉLYÉT NEKI KISZOLGÁLTASSA.” BILLROTH T.

Fülműtét

Kedves Doktor Úr/Nő!

Szeretném Öntől megtudni,hogy 6hónapos kislány altatása mennyire veszélyes.A füle mellett van egy kis kinövés amit egy második fülecskének tituláltak.Ez a vesetágulattal hozták össze,amit mára Hál Istennek kinőtt.Amit mondott a sebész orvos,aki műteni fogja,hogy kb:15percet lesz altatásban a gyerek.Ami zavar,hogy kislányom 35hétre született légzészavarral.Ez mennyire befolyásolja az altatást és a veszélyét.Válaszát nagyon köszönöm.

Üdv:egy aggódó anyuka.

Tisztelt Anyuka, Kedves Kata!

Tisztelt Anyuka, Kedves Kata!
 
Aggódását megértem, de nincs mitől félnie.

Egy másik anyuka csecsemőjének altatása kapcsán az alábbi választ adtam.   

Az aneszteziológia sokat fejlődött az elmúlt években, kitűnő készülékeket és új altatószereket fejlesztettek ki, ennek köszönhetően a páciensek biztonsága is sokat javult. Ez egy speciális területe az altatóorvoslásnak, a csecsemőt nem tekinthetjük kis méretű felnőttnek, mások az anatómiai viszonyok, más az élettan, így az érzéstelenítéseket erre képzett gyerekaneszteziológusok végzik.

Speciális eszközökkel, arányosan számított gyógyszeradagokkal az ön gyermekénél fiatalabbakat, sőt akár koraszülötteket is rutinszerűen altatnak, mellékhatások és szövődmények nélkül.

Az, hogy a születés után kialakult légzészavar mennyi kockázatot jelent, ez attól függ milyen típusú volt és járt-e maradandó tüdőkárosodással. Ehhez ismerni kellene a zárójelentést és esetleg a gyerek-pulmonológus véleményét is.

Nekem csecsemőkkel gyakorlatom nincs, és a fent említett információ sem áll rendelkezésemre, így további felvilágosítást adni nem tudok. Mivel az altatás előtt általában szokott lenni előzetes aneszteziológiai konzultáció és vizsgálat, keresse mihamarabb az intézet szakemberét, aki elmondja az előkészítés rendjét és az altatás menetét, valamint az esetleges kockázatot. Ezután aggodalma remélhetőleg teljesen megszűnik.

Kérdését, bizalmát megköszönve kívánok jó egészséget kicsijének,

 
Dr Sugár István
aneszteziológus

 

ALTATTÁK MÁR?
MONDJA EL (JÓ VAGY ROSSZ) ÉLMÉNYÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK
ALTATNI FOGJÁK?
TEGYE FEL KÉRDÉSÉT, TUDJUK MEG FÉLELMÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK