„A SEBÉSZET TÖRTÉNETE…1846-BAN KEZDŐDÖTT A NARKÓZIS FELFEDEZÉSÉVEL, S A FÁJDALOMMENTES OPERÁCIÓ LEHETŐSÉGÉVEL. AMI AZELŐTT VOLT, CSUPÁN ÉJSZAKÁJA VOLT A TUDATLANSÁGNAK, A KÍNNAK ÉS A SÖTÉTSÉGBEN VALÓ MEDDŐ TAPOGATÓDZÁSNAK.” BERTRAND GOSSET

„ELKÉPZELHETŐ-E NAGYOBB BIZALOM EGYIK EMBER RÉSZÉRŐL A MÁSIK IRÁNT, MINT AMIKOR VALAKI BELEEGYEZIK ABBA, HOGY A MÁSIK BÓDÍTÓ MÉREGGEL FÁJDALMATLAN ÉS ÖNKÍVÜLETI ÁLLAPOTBA HOZZA ÉS SZEMÉLYÉT NEKI KISZOLGÁLTASSA.” BILLROTH T.

Gyógyszer mellett

Tisztelt Dr.Úr!

Még csak ismerkedem az oldallal,és nem tudom jó helyre írtam-e.4 hetes terhes vagyok,és el kell vetetnem különböző okok miatt,erre nem térnék ki.3 éve serotort 20mg/nap és esténként 0.25 frontint szedek.Többször próbáltam leszokni,de nem ment,mert újra pánikolok.Most,hogy egy ilyen műtéten kell átesnem,borzasztóan félek,minden percben arra gondolok,hogy mi fog történni az altatáskor,nem gond-e az állandó gyógyszerem.Meg tud valamivel nyugtatni? Szedhetem a gyógyszert előtte napon is?Felébredek? (Mondtam,hogy pánikolok:))

Köszönettel:
Aggódó 34 éves.

Tisztelt kérdező!

Tisztelt kérdező!

Gondolom elolvasta az előző pánikbeteg kérdésére adott választ. Ebből Önre is vonatkozik, hogy félelme alapbetegségéből ered, és ha lehet, (pl. gépkocsit nem vezet), a nyugtató adagját átmenetileg emelheti. Fontos, hogy rendkívül erős drukk, izgalom, és leginkább félelem, ne alakuljon ki.

Mindenképp szeretném megnyugtatni, az antidepresszáns és nyugtató más gyógyszercsoportba tartoznak, mint a vénás altatószer, ezért hatásuk közvetlenül nem összegződik. Természetesen fel fog ébredni, és az sem gond, ha előző nap is beveszi gyógyszereit. Főleg a Serotor hosszabb idő alatt fejti ki hatását, tehát ha egy napot kihagy, nem ürül ki a szervezetéből.

 

Minderről feltétlenül beszéljen az altatást végző aneszteziológussal is, előzetesen!

Ne aggódjon, és csak semmi pánik!

Amennyiben további kérdései vannak, készséggel állok rendelkezésre, illetve szívesen vennék visszajelzést, ha már sikerrel túl van a vizsgálaton.

Kérdését megköszönve, üdvözlettel,

 

Dr Sugár István
Aneszteziológus

ALTATTÁK MÁR?
MONDJA EL (JÓ VAGY ROSSZ) ÉLMÉNYÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK
ALTATNI FOGJÁK?
TEGYE FEL KÉRDÉSÉT, TUDJUK MEG FÉLELMÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK