„A SEBÉSZET TÖRTÉNETE…1846-BAN KEZDŐDÖTT A NARKÓZIS FELFEDEZÉSÉVEL, S A FÁJDALOMMENTES OPERÁCIÓ LEHETŐSÉGÉVEL. AMI AZELŐTT VOLT, CSUPÁN ÉJSZAKÁJA VOLT A TUDATLANSÁGNAK, A KÍNNAK ÉS A SÖTÉTSÉGBEN VALÓ MEDDŐ TAPOGATÓDZÁSNAK.” BERTRAND GOSSET

„ELKÉPZELHETŐ-E NAGYOBB BIZALOM EGYIK EMBER RÉSZÉRŐL A MÁSIK IRÁNT, MINT AMIKOR VALAKI BELEEGYEZIK ABBA, HOGY A MÁSIK BÓDÍTÓ MÉREGGEL FÁJDALMATLAN ÉS ÖNKÍVÜLETI ÁLLAPOTBA HOZZA ÉS SZEMÉLYÉT NEKI KISZOLGÁLTASSA.” BILLROTH T.

Mandulaműtét

Tisztelt Doktor Úr!

Mandulaműtétem lesz a következő héten,szeretném ha altatnának,mert nagyon félek az ijesmitől(2-szer elájultam a fogorvosnál+a gégészeti vizsgálat közben isSosem műtöttek még 20éves vagyok)
úgyhogy igen nagy esélyét látom,hogy a műtét alatt is elájulnék.Ezért is döntenék az altatás mellett.Persze
a fül-orr gégész ezt másként látta, mindvégig leakart erről beszélni.Nos kérdésem az lenne,vajon miért?-talán azért mert nagyon rossz lehet az ébredés?
Nem tudom vajon akadálya lehet -e az altatásnak, mert korábban (még 4 éves koromban)diagnosztizáltak nálam szívzörejt,de azt mondta a kardiológus,ez nem jelent különösebb gondot.
Ekkor is lehet altatni?

Köszönettel: Orsi.

Tisztelt Kérdező, Kedves Orsi!

Tisztelt Kérdező, Kedves Orsi!

 

Megértem, hogy inkább az altatást választja, de az altatás előkészítésének és kivitelezésének több feladata van. Mindez alaposabb kivizsgálást és hosszabb elfoglaltságot jelent, a műtő tovább foglalt, ezért az operáló doktorok nem örülnek ennek. Az is előfordulhat, hogy aneszteziológus hiány miatt a műtét halasztódik. Inkább ezek miatt és nem a kellemetlen ébredés okán próbálták lebeszélni.

De korábbi ájulásai és félelme miatt választása indokolt. Ébredéskor többnyire már csak az aneszteziológus orvos és asszisztense van jelen, általában nyugodt és kellemes az ébredés, mandulaműtét után a nyelési zavar és esetleg a fájdalom lehet zavaró. Az előbbi velejárója a beavatkozásnak, az utóbbi, megfelelő gyógyszeradagolással csökkenthető.

A „szívzörej” általában nem jelent akadályt de fontos tudni milyen jellegű. Ha még mindig fennáll, vagy bármi panasza van, altatás előtt friss kardiológiai szakvélemény (ultrahang vizsgálat) szükséges.

Minderről feltétlenül beszéljen az altatást végző aneszteziológussal is, előzetesen!

 

Kérdését megköszönve, üdvözlettel,

 

Dr Sugár István
Aneszteziológus

ALTATTÁK MÁR?
MONDJA EL (JÓ VAGY ROSSZ) ÉLMÉNYÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK
ALTATNI FOGJÁK?
TEGYE FEL KÉRDÉSÉT, TUDJUK MEG FÉLELMÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK