„A SEBÉSZET TÖRTÉNETE…1846-BAN KEZDŐDÖTT A NARKÓZIS FELFEDEZÉSÉVEL, S A FÁJDALOMMENTES OPERÁCIÓ LEHETŐSÉGÉVEL. AMI AZELŐTT VOLT, CSUPÁN ÉJSZAKÁJA VOLT A TUDATLANSÁGNAK, A KÍNNAK ÉS A SÖTÉTSÉGBEN VALÓ MEDDŐ TAPOGATÓDZÁSNAK.” BERTRAND GOSSET

„ELKÉPZELHETŐ-E NAGYOBB BIZALOM EGYIK EMBER RÉSZÉRŐL A MÁSIK IRÁNT, MINT AMIKOR VALAKI BELEEGYEZIK ABBA, HOGY A MÁSIK BÓDÍTÓ MÉREGGEL FÁJDALMATLAN ÉS ÖNKÍVÜLETI ÁLLAPOTBA HOZZA ÉS SZEMÉLYÉT NEKI KISZOLGÁLTASSA.” BILLROTH T.

A sok altatás káros-e?

Tisztelt Doktor úr!

1év alatt sokszor altattak (8szor). Meg szeretném kérdezni,hogy élettanilag lesz -e valami követkeszménye?
Káros az egészségre?

Előre is köszönöm.
Beatrix

Tisztelt Kérdező, Kedves Beatrix!

Tisztelt Kérdező, Kedves Beatrix!

 

Nem ismerve, mi miatt altatták korábban, milyen műtétet terveznek most, és milyen kísérő betegségei vannak, rövid válaszom a következő:

Az altatás káros hatását leginkább a szövődmények jelentik. A mai modern gyógyszerekkel, és a megbízható betegellenőrző készülékek használatával, a káros hatás lehetősége és a szövődmény kockázata  csökkent.

Az altatáskor használt és megfelelően adagolt gyógyszerek, a szervezetből néhány nap alatt jelentősebb káros hatás nélkül teljesen kiürülnek. Mindez, természetesen nagyban függ attól is, milyen módszerrel és mennyi ideig altatják.

 

Fontos lenne még tudni, hogy a korábbi narkózisok rendben zajlottak-e és Ön hogyan élte meg (emlékképek, ébredés, stb.).

Feltétlenül beszéljen az altatást végző aneszteziológussal, előzetesen!


Gyakran szükséges, hetente akár több alkalommal is altatni valakit, de a közlemények káros hatásról nem számolnak be. Így az Ön altatása is várhatóan káros hatás és szövődmény nélkül fog megtörténni.


Kérdését és bizalmát megköszönve,

 

Dr Sugár István

aneszteziológus

ALTATTÁK MÁR?
MONDJA EL (JÓ VAGY ROSSZ) ÉLMÉNYÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK
ALTATNI FOGJÁK?
TEGYE FEL KÉRDÉSÉT, TUDJUK MEG FÉLELMÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK