„A SEBÉSZET TÖRTÉNETE…1846-BAN KEZDŐDÖTT A NARKÓZIS FELFEDEZÉSÉVEL, S A FÁJDALOMMENTES OPERÁCIÓ LEHETŐSÉGÉVEL. AMI AZELŐTT VOLT, CSUPÁN ÉJSZAKÁJA VOLT A TUDATLANSÁGNAK, A KÍNNAK ÉS A SÖTÉTSÉGBEN VALÓ MEDDŐ TAPOGATÓDZÁSNAK.” BERTRAND GOSSET

„ELKÉPZELHETŐ-E NAGYOBB BIZALOM EGYIK EMBER RÉSZÉRŐL A MÁSIK IRÁNT, MINT AMIKOR VALAKI BELEEGYEZIK ABBA, HOGY A MÁSIK BÓDÍTÓ MÉREGGEL FÁJDALMATLAN ÉS ÖNKÍVÜLETI ÁLLAPOTBA HOZZA ÉS SZEMÉLYÉT NEKI KISZOLGÁLTASSA.” BILLROTH T.

Szülés

"Jo napot azal a kerdesel fordulnek önhöz h csaszarmetszesem lesz es epidulalís erzestelenitö helyett altatast szeretnek mert csaladban apumnak+alapitotak h meszesedese van s h mütetöl lett nemszeretnek igy jarni 23eves vgyk.lehetseges h altasanak?köszönöm" Niki

Tisztelt Kérdező, Kedves Niki !

Tisztelt Kérdező, Kedves Niki !

 

Remélem nem baj, ha a téma komolyságának megfelelően, - ékezetekkel, teljes szavakat helyesen írva, - válaszolok.

A császármetszés mára kialakult és mindennapos gyakorlata a gerinc-közeli (spinális vagy epidurális érzéstelenítés). Ez, többek között a születendő csecsemő védelmében alakult így. Az egyik fő szempont hogy az altatáskor használt gyógyszerek mellékhatásai nem jelentkeznek az újszülöttnél, de van sok más biztonsági szempont is. Ilyen lehet a telt gyomrú vajúdó - szülő nő - altatásának kockázata.

A gerincközeli érzéstelenítéssel kapcsolatban sajnos sok tévhit alakult ki, ilyen az Ön által említett meszesedés is. Bár nem ismerem a történetet, de szinte biztos, hogy édesapjának nem az epidurális érzéstelenítéstől (műtéttől??) lett meszesedése. Így aztán Ön sem fog így járni.

Összegezve, megismétlem korábbi válaszomból:

„A gerincközeli érzéstelenítés megfelelő helyen, kellő körültekintéssel végezve, nem okozhat komolyabb szövődményeket. Bénulással járó idegrendszeri szövődmény csak a szakmai és sterilitási szabályok rendkívül durva megsértése esetén, elvétve fordulhat elő”.

Egyébként pedig, kérem a honlapon, olvassa el a korábbi, főként a regionális érzéstelenítéssel („TÉRDMŰTÉT” „CSÍPŐMŰTÉT” „ÉRZÉSTELENÍTÉS” címmel érkező kérdésekre) , de ugyanúgy az altatással kapcsolatos kérdésekre adott válaszaimat is.

 
Kérdését, bizalmát megköszönve, üdvözlettel,
 
Dr Sugár István

Aneszteziológus

ALTATTÁK MÁR?
MONDJA EL (JÓ VAGY ROSSZ) ÉLMÉNYÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK
ALTATNI FOGJÁK?
TEGYE FEL KÉRDÉSÉT, TUDJUK MEG FÉLELMÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK