„A SEBÉSZET TÖRTÉNETE…1846-BAN KEZDŐDÖTT A NARKÓZIS FELFEDEZÉSÉVEL, S A FÁJDALOMMENTES OPERÁCIÓ LEHETŐSÉGÉVEL. AMI AZELŐTT VOLT, CSUPÁN ÉJSZAKÁJA VOLT A TUDATLANSÁGNAK, A KÍNNAK ÉS A SÖTÉTSÉGBEN VALÓ MEDDŐ TAPOGATÓDZÁSNAK.” BERTRAND GOSSET

„ELKÉPZELHETŐ-E NAGYOBB BIZALOM EGYIK EMBER RÉSZÉRŐL A MÁSIK IRÁNT, MINT AMIKOR VALAKI BELEEGYEZIK ABBA, HOGY A MÁSIK BÓDÍTÓ MÉREGGEL FÁJDALMATLAN ÉS ÖNKÍVÜLETI ÁLLAPOTBA HOZZA ÉS SZEMÉLYÉT NEKI KISZOLGÁLTASSA.” BILLROTH T.

Térdműtét

Tisztelt Doktor Úr!

Kérdésem a következő lenne: 1 hete volt egy térdsérülésem és elképzelhető, hogy néhány hét múlva lesz egy artroszkópiás térdműtétem. Ön altatást vagy gerincérzéstelenítést javasol? Nagyon félek mindkettőtől, egyik sem volt még.
24 éves vagyok, eddig egy mandulaműtétem és egy szájsebészeti műtétem volt összesen. Altatástól a kóma miatt, érzéstelenítéstől a bénulás miatt félek.
Olvastam, hogy akinek gerincferdülése van, nem kaphat a gerincébe érzéstelenítőt, nekem nem túl jó a tartásom, de szerintem nincs nagy gerincferdülésem.
Mit javasol?? Local érzéstelenítéssel tudomása szerint végeznek-e valahol arttoszkópiás térdműtétet??

Válaszát köszönöm:
Judit

Tisztelt Kérdező, Kedves Judit!

Tisztelt Kérdező, Kedves Judit!

 Amennyiben valóban hosszabb műtét tervezett, (és nem egy rövid diagnosztikai beavatkozásról van szó) feltétlenül a gerincközeli érzéstelenítést javaslom. A drukk érthető, félelme alaptalan. A gerincközeli érzéstelenítés megfelelő helyen, kellő körültekintéssel végezve, nem okozhat komolyabb szövődményeket. Bénulással járó idegrendszeri szövődmény csak a szakmai és sterilitási szabályok rendkívül durva megsértése esetén, elvétve fordulhat elő.

A rossz tartás nem feltétlenül jár gerincferdüléssel, főleg fiatal korban. A gerincferdülés sem abszolút ellenjavallat a beavatkozás elvégzéséhez. Naponta igen sok idős, jelentősen deformálódott gerincű, csípőtáji törést szenvedett beteg kerül műtétre, az érzéstelenítésük majd minden esetben spinális (gerincközeli). Legfeljebb ilyenkor nehezebb kivitelezni azt, ezért hasznos lehet a röntgenfelvétel.

A gerincközeli érzéstelenítéssel egyébként is érdemes megbarátkoznia, hiszen ha egykor gyermeket szeretne, találkozhat vele, akár szülési fájdalomcsillapításként az epidurális, vagy császármetszéshez a spinális formájával.

Az altatással összefüggésben kialakult kóma, mint oxigénhiányos állapot következménye, manapság, a páciensek paramétereinek és az altatógépek működésének kiterjedt monitorozásával biztonsággal elkerülhető.  

A helyi (lokális) érzéstelenítést általában az operatőr maga végzi, ezért erről nem tudok nyilatkozni.

 

Kérdését megköszönve, üdvözlettel,

 
Dr Sugár István
aneszteziológus

ALTATTÁK MÁR?
MONDJA EL (JÓ VAGY ROSSZ) ÉLMÉNYÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK
ALTATNI FOGJÁK?
TEGYE FEL KÉRDÉSÉT, TUDJUK MEG FÉLELMÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK