„A SEBÉSZET TÖRTÉNETE…1846-BAN KEZDŐDÖTT A NARKÓZIS FELFEDEZÉSÉVEL, S A FÁJDALOMMENTES OPERÁCIÓ LEHETŐSÉGÉVEL. AMI AZELŐTT VOLT, CSUPÁN ÉJSZAKÁJA VOLT A TUDATLANSÁGNAK, A KÍNNAK ÉS A SÖTÉTSÉGBEN VALÓ MEDDŐ TAPOGATÓDZÁSNAK.” BERTRAND GOSSET

„ELKÉPZELHETŐ-E NAGYOBB BIZALOM EGYIK EMBER RÉSZÉRŐL A MÁSIK IRÁNT, MINT AMIKOR VALAKI BELEEGYEZIK ABBA, HOGY A MÁSIK BÓDÍTÓ MÉREGGEL FÁJDALMATLAN ÉS ÖNKÍVÜLETI ÁLLAPOTBA HOZZA ÉS SZEMÉLYÉT NEKI KISZOLGÁLTASSA.” BILLROTH T.

Vékony bél vizsgálat

Tisztelt Doktor Úr!

Vékony bél vizsgálatot fognak végezni nálam. Altatásban kértem, mert pánik beteg vagyok.Xanax 0,25 tablettát szedek napi 3*1- et, Dapson-Fatolt napi 2*1 et.
Műtöttek már altatásban többször, de most nagyon tartok tőle. Mekkora a kockázata annak, hogy valami baj történik velem az altatás során?

Üdvözlettel:P.H.G.

Kedves Asszonyom,

Kedves Asszonyom,

 

Nem derül ki, a Dapson-Fatolt milyen indikáció alapján szedi, és korábbi altatásai előtt is szedte-e már? Irodalmi adatok szerint ilyenkor a methemoglobin-szint ellenőrzése feltétlenül szükséges.

Az altatástól való félelme alapbetegségéből is eredhet, amennyiben lehetséges (pl.: gépkocsit nem vezet), a nyugtató adagját átmenetileg emelni, vagy kiegészíteni kell. Fontos, hogy rendkívül erős drukk, izgalom, és leginkább félelem, ne alakuljon ki.

Az altatás kockázata főként a kísérő betegségektől függ, ha ezek miatt nem volt korábban szövődmény, várhatóan most sem lesz. A vizsgálat fájdalommentes elvégzéséhez kisebb kockázatot jelentő altatási módszer is elégséges.

Ha az altatás előtti találkozáskor mindezt részletesen megbeszéli az aneszteziológus orvossal és betartja tanácsait, minimális esélye van az altatással kapcsolatos komoly szövődmény kialakulásának.

Amennyiben további kérdései vannak, készséggel állok rendelkezésre, illetve szívesen vennék visszajelzést, ha már sikerrel túl van a vizsgálaton.

Kérdését megköszönve, üdvözlettel,

 

Dr Sugár István
aneszteziológus

ALTATTÁK MÁR?
MONDJA EL (JÓ VAGY ROSSZ) ÉLMÉNYÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK
ALTATNI FOGJÁK?
TEGYE FEL KÉRDÉSÉT, TUDJUK MEG FÉLELMÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK