„A SEBÉSZET TÖRTÉNETE…1846-BAN KEZDŐDÖTT A NARKÓZIS FELFEDEZÉSÉVEL, S A FÁJDALOMMENTES OPERÁCIÓ LEHETŐSÉGÉVEL. AMI AZELŐTT VOLT, CSUPÁN ÉJSZAKÁJA VOLT A TUDATLANSÁGNAK, A KÍNNAK ÉS A SÖTÉTSÉGBEN VALÓ MEDDŐ TAPOGATÓDZÁSNAK.” BERTRAND GOSSET

„ELKÉPZELHETŐ-E NAGYOBB BIZALOM EGYIK EMBER RÉSZÉRŐL A MÁSIK IRÁNT, MINT AMIKOR VALAKI BELEEGYEZIK ABBA, HOGY A MÁSIK BÓDÍTÓ MÉREGGEL FÁJDALMATLAN ÉS ÖNKÍVÜLETI ÁLLAPOTBA HOZZA ÉS SZEMÉLYÉT NEKI KISZOLGÁLTASSA.” BILLROTH T.

Vakbél műtét

T.Doktor úr!

30 éve egy vakbélműtét után erős szédülés vett rajtam erőt. Termeszetesen a műtét utáni gyengeségre fogtákAztán a szédülés maradt , gyengült-erősödött, szivpanaszokkal társult,majd pánikbetegséget állapitottak meg.Milyen megfigyelések/irodalom vannak ezzel kapcsolatban?Nagyon emlékszem, hogy az altatás kezdetén volt egy pillanat, amikor nem kaptam levegőt, akartam szólni, persze már nem tudtam.Én az egész "pánikbetegségemet" ennek tudom be, mert mindig a "legjobb" orvosok vizsgáltak, csoportterápia , pszichológus, gyógyszerek tömkellege, de csak az utóbbi néhány évben tudtam, valamelyest "emberhez méltó" életet élniMost ujabb altatásnak nézek elébe, epekőműtét, de szeretném gerinc érzéstelenitésben + enyhe kábító/altató injekció kombinációjával "megélni"Van-e erre mód, megérti-e az altató orvos a problémámat?

köszönettel
Regina

Kedves Regina!

Kedves Regina!

 

30 évvel ezelőtt egészen más volt az altatás, mint most.

A műtét utáni szédülés-gyengeség több okból alakulhat ki, lehet például a használt erős gyógyszerek mellékhatása, vagy a folyadékhiánytól. Azonban ez legkésőbb néhány nap után rendeződik. Az elhúzódó mellékhatásoknak a pánikbetegségben játszott szerepét nem ismerem, ez a pszichológia szakterülete.

Amikor levegőt nem kapott és szólni sem tudott, az, az a helyzet volt, mikor az elaltató gyógyszer hatása elmúlt, vagy még nem kapta meg, miközben az izombénító már hathatott. Ilyen helyzet régen sajnos előfordulhatott, erről olvasni közleményeket a szakirodalomban.

Epehólyag műtét manapság többnyire úgynevezett laparoscopos módszerrel történik, ebben az esetben a hasüreg gázzal történő feltöltése/felfújása miatt ez csak altatásban végezhető.

 

Hagyományosan végzett epehólyag eltávolításhoz elvileg lehet gerinc-közeli (= epidurális) érzéstelenítést alkalmazni nyugtató kiegészítéssel. Ennek kivitelezése rendkívül nagy gondosságot követel de a teljes fájdalommentesség akkor sem garantálható. Ugyanakkor az érzéstelenítés blokkolhatja a légzőizmok mozgató beidegzését, amitől ismét átélheti, hogy „nem kap levegőt”. Mindezek miatt ez a módszer nem vált széles körben alkalmazott eljárássá.

 

Javaslom, válassza a gyakorlott szakember által végzett és gondosan felügyelt altatást. 

Kérdését megköszönve, üdvözlettel,

 

Dr Sugár István
aneszteziológus

 

(amennyiben bővebb választ igényel, vagy további kérdése van kérem próbáljon a weblap üzemeltetője közvetítésével e-mailben vagy mobil telefonon elérni)

ALTATTÁK MÁR?
MONDJA EL (JÓ VAGY ROSSZ) ÉLMÉNYÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK
ALTATNI FOGJÁK?
TEGYE FEL KÉRDÉSÉT, TUDJUK MEG FÉLELMÉT, MEGBESZÉL(HET)JÜK